ICT-Beheer

ICT-beheerders zijn actief met de IT-infrastructuur van bedrijven. Van oorsprong leverden zij alle computers, hard- en software. Vervolgens werd de infrastructuur zelf beheerd door interne systeembeheerders.
Door de opkomst van snelle, goede en betrouwbare internetverbindingen is deze markt sterk in beweging. Middelgrote bedrijven die hun structuur gaan vernieuwen kiezen ze steeds vaker voor een netwerk op basis van een externe (private) Cloud, beheerd en gemonitord door hun ICT provider in een datacenter. In Nederland is de markt van ICT-beheerders sterk gefragmenteerd met veel spelers die regionaal actief zijn.

Als gevolg van bovenstaande migratie van on-premise naar Cloud omgevingen zijn veel ICT-beheerders begonnen om hun productportfolio te converteren naar clouddiensten. Van het leveren van een eigen infrastructuur verschuift de dienstverlening steeds  meer naar het aanbieden van beheer en monitoring van externe IT omgevingen op afstand. Veelal op basis van hardware dat eigendom is van de Cloud provider of het datacenter. Gelijktijdig verschuift de standaard desktop ook naar de Cloud in de vorm van een hosted desktop die ook extern gehost wordt in het datacentrum.

Deze migratie vergt een andere manier van werken voor de systeembeheerders en gaat gepaard met aanzienlijke investeringen. Niet alle ICT-beheerders zijn in staat deze grote stap te maken. Gelijktijdig is het voor middelgrote beheerders lastig om autonoom te groeien door het aantrekken van nieuwe klanten.

Grote IT providers

Diverse IT providers hebben al ingespeeld op de ontwikkeling dat middelgrote bedrijven hun kantoorautomatisering naar de Cloud zouden gaan migreren. Hiervoor hebben zij grote schaalbare IT platformen opgezet in datacenters. Deze platformen zijn gebaseerd op de laatste hardware en up-to-date software.
Op deze platformen worden onder andere clouddiensten, managed hosting en online werkplekken aangeboden. De platformen worden continu gemonitord en beheerd door systeembeheerders van de IT provider. De investeringen in dit soort platformen zijn aanzienlijk.

Nieuwe klanten kunnen relatief makkelijk vanuit hun eigen on-premise infrastructuur gemigreerd worden naar Cloud platformen. De grote IT providers richten zich nu op het migreren van MKB bedrijven met een eigen intern IT netwerk naar hun Cloud omgeving.
Als gevolg hiervan zijn zij actief op zoek naar nieuwe klanten die zij op termijn kunnen migreren naar hun eigen Cloud platformen. Hier kunnen zijn aanzienlijke schaal- en synergie voordelen mee realiseren.

Consolidatie

De afgelopen jaren heeft er in een aanverwante branche, de hostingbranche, een sterke consolidatieslag plaatsgevonden. Grote providers wilden middelgrote partijen overnemen en middelgrote partijen wilde weer kleinere partijen overnemen. Hosting providers konden bij deze overnames direct harde schaal- en synergievoordelen realiseren. Dit soort overnames waren goed te financieren met behulp van bankfinanciering. Gelijktijdig hebben een aantal private equity partijen grote providers gekocht om een buy and built strategie uit te voeren. Voorafgaand aan deze consolidatieslag was deze markt ook sterk gefragmenteerd.
De trends die nu waarneembaar zijn bij ICT beheerders zijn sterk vergelijkbaar met die van de hostingbranche een aantal jaar geleden.

De hierboven beschreven trend heeft een nieuwe consolidatieslag op gang gebracht. Grote IT providers zijn actief op zoek om middelgrote IT beheerders met een interessant klantenbestand over te nemen. Deze IT beheerders beschikken vaak over eigen netwerken en systemen. Als de overgenomen partij operationeel en technisch volledig geïntegreerd wordt in de organisatie van de nieuwe moedermaatschappij kunnen aanzienlijke schaal- en synergievoordelen gerealiseerd worden.

Wilt u hier eens op een vertrouwelijke en vrijblijvende basis over spreken neem dan contact op.